3 uskomusmallia, joista luovan alan yrittäjän on syytä päästää irti
Olemme digitaalista myyntiä kouluttaessamme pohtineet paljon sitä, mikä saa yhden luovan alan yrittäjän menestymään alalla, kun taas toinen ei millään tunnu pääsevän eteenpäin tekemisessään.
Tästä aiheesta on tulossa kiinnostavaa tietoa Kasvua luovan alan palveluille -selvityksessämme, mutta yksi asia on jo tullut selväksi: Osa yrittäjistä sabotoi menestystään haitallisilla uskomusmalleilla.
Uskomusmallit (engl. belief systems) ovat ihmisen omaksumia ajatusrakenteita ja käsityksiä, jotka ohjaavat ajattelua, tunteita ja käyttäytymistä. Nämä mallit voivat olla yksilöllisiä tai kulttuurisia, ja meillä kaikilla ne voivat syntyä lapsuudessa saadun kasvatuksen, elämänkokemusten ja ympäristön vaikutuksesta.
Rajoittavat uskomukset voivat siis estää ihmistä saavuttamasta tavoitteitaan tai näkemästä uusia mahdollisuuksia, koska ne perustuvat negatiivisiin tai virheellisiin käsityksiin.
Esimerkiksi uskomus “en ole hyvä esiintyjä” voi estää kehittymistäni esiintyjänä, vaikka todellisuudessa voisin oppia ja parantaa taitojani.
Itse aloin aktiivisesti poistamaan haitallisia uskomusmallejani kolme vuotta sitten, eikä paluuta enää ole. Pystyn nykyään oppimaan mitä vain (kunnes toisin todistetaan)!
Miksi yrittäjän pitää alkaa suhtautua oppimiseen uudella tavalla?
Mahdollisuudet oppia ovat kasvaneet räjähdysmäisesti tekoälyn myötä, ja se lisää jokaisen yrittäjän keinoja lisätä omaa osaamista ja kehittyä alan ammattilaisena.
Lisäsimme tänä syksynä luovan alan yrittäjille suunnattuun digimyynti- ja verkkokauppakoulutuksemme koulutusesityksen slaideille kuhunkin aiheeseen sopivan AI-promptin, eli tekoälylle osoitetun kysymyksen. Koulutukseen osallistuja saa siis perinteisen esityksen lisäksi suorat kehotukset, joita hyödyntää tekoälyn kanssa työskentelyssä.
Muutos oli tarpeen, koska koulutuksessa jakamamme tieto on vain hiekanjyvä kaikesta siitä materiaalista, mitä maailmassa on tarjolla. Uusimman tiedon jakamisen ohella tehtävämme onkin ennen kaikkea motivoida ja inspiroida, sekä tukea yrittäjiä pitkän kokemuksemme kautta nimenomaan luovien alojen liiketoiminnan näkökulmasta.
Mitä haluamme esitysmateriaaleihin tehdyllä muutoksella kertoa yksittäiselle yrittäjälle ja oppijalle? Tässä kohtaa palaamme uskomusmalleihin.
3 uskomusmallia, joista yrittäjän on syytä päästää irti:
1. "Ainoa tie osaamiseen on koulutus"
Tieto ei ole enää pelkästään ammatillisten koulutusten varassa. Sitä on saatavilla valtavasti eri kanavista. Nyt on tärkeintä ymmärtää, että tietoa voi ja pitää oppia etsimään aktiivisesti myös itse, jos haluaa pysyä mukana kehityksessä. Jos aiemmin mietit, että menet koulun penkille ja tietoa kaadetaan päähäsi, nyt on aika ottaa aktiivisempi rooli. Avaa tili ChatGPT:ssä ja hämmästyt, miten helppoa oppiminen on!
(*Disclaimer: Välillä ChatGPT, jonka olemme toimistollamme nimenneet Anteroksi, puhuu ihan höpöjä. Pääosin sen kanssa työskentely on kuitenkin varsin antoisaa ja hyödyllistä)
2. "Tieto on vakio"
Tieto ei ole vakio, vaan jatkuvasti muuttuva ameeba. Ymmärrys nopeasti muuttuvasta maailmasta ahdistaa vähemmän, kun hyväksyt tämän tosiasian. Käytännöt muuttuvat nopeasti, erityisesti digitaalisissa ympäristöissä, ja meiltä jokaiselta vaaditaan resilienssiä. Kouluttajan näkökulmasta voin sanoa, että sama koulutuskokonaisuus voi toimia vuosia yleisellä tasolla, mutta konkreettiset ohjeet voivat olla vanhentuneita jo ensi viikolla. Ole siis jatkuvasti kiinnostunut alasi muutoksista.
3. “Olen aina ollut huono tässä”
Ihminen voi oppia uutta koko elämänsä ajan – alasta ja iästä riippumatta. Jos joskus olet kokenut olevasi huono oppija, se ei tarkoita, että olet sitä koko elämäsi. Aloita kiinnittämällä huomiota siihen, miten puhut itsestäsi ja alastasi. Kysyin ChatGPT:ltä (joka kuvaa maailman sellaisena, kuin me ihmiset sen ymmärrämme), millainen luovan alan yrittäjä on oppijana? Kuvaus ei ollut mairitteleva. Toistatko rajoittavia uskomuksia vai alammeko tähdätä siihen, että viiden vuoden kuluttua tekoäly kuvaa luovan alan tekijöitä huippuoppijoina?
Siispä: Tekoäly ei ole vastaus kaikkeen. Sen lisäksi tarvitaan käytännön ammatillisia taitoja sekä kykyä ajatella jäsennellysti ja jopa strategisesti, mutta ennen kaikkea kykyä oppia uutta. Jos mahdollista, ota osaamisportfoliossasi huomioon molemmat oppimisen ulottuvuudet: Laadukas koulutus yhdistettynä omaan aktiiviseen uusien taitojen oppimiseen pitää huolen siitä, ettet jää jälkeen, kun maailma menee eteenpäin.
Miten lähteä kehittämään omaa osaamista jo tänään?
Aikuiskoulutustuki on lopetettu, aiempi koulutus jäi kesken ja henkilökohtainen talous ei anna nyt mahdollisuutta hypätä opiskelijaksi?
2 hyvää tapaa kehittää osaamista ilmaiseksi:
1. Ota aktiiviseen käyttöön Youtube ja ChatGPT. En tiedä onko olemassa asiaa, jota niiden kautta ei voisi ilmaiseksi opiskella? Aloita yhdestä kysymyksestä, ja oppimisen polku aukeaa kuin itsestään. Mieti itseksesi: Mikä on osaamiseni heikko kohta tällä hetkellä? Miten voisin lähteä oppimaan siitä lisää jo tänään? Aseta itsellesi haaste: Onko minun mahdollista oppia tämä asia? Kuinka kauan siihen menee?
2. Luo oikopolkuja puhumalla mahdollisimman paljon muiden yrittäjien ja tekijöiden kanssa. Kysy ja jaa tietoa. Selvityksemme mukaan kaikki luovat alat kokevat hyvin samankaltaisia haasteita päivittäisessä työssään. On aivan turhaa, että jokainen yrittää yksin ns. kiivetä p***e edellä puuhun (Pardon my French 😆). Aloita näistä kysymyksistä, kun tapaat toisen yrittäjän (joka voi olla vaikka lempikahvilasi omistaja):
1. Mikä tapa/väline/kanava sinulla toimii parhaiten?
2. Mistä sait tietoa?
3. Minkä asian koet vaikeaksi juuri nyt?
Jos olet kiinnostunut luovalle alalle suunnatuista koulutuksistamme kurkkaa koulutuskauppaamme tai katso maksuttomia webinaarejamme täältä
Jos olet kiinnostunut kuulemaan, mitä haasteita muilla yrittäjillä on, tilaa raportti Kasvua luovan alan palveluille täältä